ΣΥΡΙΖΑ: «Χυδαίο προεκλογικό επίδομα εξαπάτησης το market pass» – Το τρίπτυχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία

Τι απαντά η Κουμουνδούρου στις αναφορές του κ. Μητσοτάκη ότι η Νέα Δημοκρατία είναι λαϊκό και προοδευτικό κόμμα; Ότι σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει με «θράσος» ο πρωθυπουργός η λαϊκή εντολή θα δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για δικαιοσύνη παντού.  

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να…θεραπεύσει τις συνέπειες του πληθωρισμού αλλά και την αισχροκέρδεια που συρρικνώνουν δραματικά τα εισοδήματα με μέτρα τα οποία επί της ουσίας είναι ασπιρίνες για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ακρίβειας. Κι ένα από αυτά είναι και το περίφημο market pass, το οποίο κατά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνιστά ένα «χυδαίο προεκλογικό επίδομα εξαπάτησης» την ώρα που ο πρωθυπουργός βάζει πλάτες στην αισχροκέρδεια τους τελευταίους 15 μήνες «Η κυβέρνηση αποτιμά την ψήφο των πολιτών σε 20 ευρώ» σχολιάζουν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι ούτε τις ακραίες ανατιμήσεις αντιμετωπίζει, ούτε όμως και την αισχροκέρδεια την οποία αντιθέτως, συντηρεί.

Γι’ αυτό και παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επαναλαμβάνουν πως στην πορεία προς τις εκλογές το αφήγημα που θα ξετυλίξει ο Αλέξης Τσίπρας και παρουσίασε και το Σάββατο στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού θα στηρίζεται στο τρίπτυχο: Δίκαιη αύξηση των εισοδημάτων, δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια και δίκαιη ρύθμιση των χρεών. Ως προς το τρίτο αυτό σκέλος και με δεδομένο ότι την τριετία της διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν αυξηθεί τα χρέη προς εφορίες, ταμεία και τράπεζες κατά 38 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι 4,5 εκατομμύρια Έλληνες χρωστάνε, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύεται για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Επί της ουσίας το σχέδιό του προβλέπει ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις, όπως ακριβώς είχε κάνει και το 2019 για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγχρόνως, στελέχη της Κουμουνδούρου θυμίζουν πω δέσμευση του κόμματός τους είναι και η κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και η θέσπιση νέου με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας. 

Σε ό,τι αφορά την υπόσχεση για δίκαιη αναδιανομή ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως βασική προϋπόθεση για την ουσιαστική αποκλιμάκωση των τιμών είναι να μπει τέλος στους μηχανισμούς αισχροκέρδειας και στην άδικη αναδιανομή του εισοδήματος. Αυτό όπως διευκρινίζουν παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα γίνει με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, προκειμένου η επιχείρηση να παίξει καθοριστικό ρόλο στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος, με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και τη θέρμανση, με έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια και με πραγματικούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά.

Σε ό,τι δε αφορά το σκέλος της ενίσχυσης των εισοδημάτων ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπενθυμίζει ότι στις προγραμματικές του προτάσεις περιλαμβάνεται η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά και η υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής εν μέσω πληθωριστικής κρίσης. Κάτι που σημαίνει ότι για το τρέχον έτος με πληθωρισμό στο 10% ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωνόταν στα 880 ευρώ. Αντιστοίχως, η αξιωματική αντιπολίτευση διευκρινίζει ότι ο μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής θα τίθεται σε ισχύ και για τους μισθούς του δημοσίου με αποτέλεσμα για φέτος να προβλέπεται αύξηση 10% στους δημόσιους υπαλλήλους μετά από μία δεκαετία. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμπεριέχεται επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης, καθώς και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Όπως επίσης και αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Σχετικά